Sjukvård
Ambulanssjukvård
Under färd vid normaltransporter bemannas ambulansflygplanet av minst en erfaren och kvalificerad IVA- eller anestesisjuksköterska, så kallat Flight Nurse. Vid transport av kritiskt sjuka och skadade patienter med ett större vårdbehov, medföljer specialteam, från avdelning till avdelning i en obruten vårdkedja.
Vårdgivare
Vårdgivare för sjukvårdsuppdraget vid respektive beredskapsbas är: Region Västerbotten i Umeå, Region Uppsala, för Arlanda och Västra Götalandsregionen vid Landvetter.
Region Västerbotten är samordnare för de tre vårdgivande regionernas uppdrag.
Sjuksköterskor
De vårdgivande regionerna ansvarar för rekrytering och anställning av sjuksköterskor som är verksamma 50 procent av en heltid som Flight Nurse för Svenskt Ambulansflyg och minst 25 procent kliniskt inom sin specialisering.
Som vårdgivare är regionerna medicinskt ansvariga för patienten och med journalföring, men också för den medicinska utrustningen som är identisk vid de tre baserna och i de sex flygplanen.
Totalt är 40-talet sjuksköterskor verksamma som Flight Nurse för Svenskt Ambulansflyg, fördelat på de tre baserna: Umeå, Arlanda, respektive Landvetter.
Är du intresserad av att arbeta som Flight Nurse, titta då efter utlysta tjänster hos respektive vårdgivande region.
Läkare
Läkare medföljer vid behov enligt upplägg som gäller för respektive vårdgivande region och universitetssjukhus med eget specialteam.
Ett exempel är de fyra nordliga regionerna som har ett, sedan många år, etablerat samarbete för specialteam i beredskap med läkare och sjuksköterska inom respektive specialisering, exempelvis Flygläkarjour och Neoteam.
Liknande specialteam finns etablerade vid flera av Sveriges universitetssjukhus, exempelvis ECMO, Neo, PETS, transplantation.